Reacties op trainingen

Reactie op training Dagvoorzitterschap 4 april 2019

Mariette, leert je tijdens een intensieve dag veel over presenteren en dagvoorzitten. Ze geeft tips en tops zodat je je presentatie passend bij jouw stijl kunt maken. En ze geeft aan hoe je het verschil kunt maken, bijvoorbeeld hoe je echt contact kunt maken  met het publiek en door actief mee te denken met de organisatie.

Reactie op tweedaagse training Effectief Communiceren 1 april 2019
Mariëtte heeft écht verstand van zaken. Zeer interactieve training met goede verhouding tussen theorie en praktijk. Mariëtte weet prettige en vertrouwde sfeer te scheppen waarin je veel durft uit te proberen en jezelf kunt zijn.

Twee referenties training ‘Journalistiek schrijven’, april 2018

-´Ik heb een zeer leerzame training journalistiek schrijven gevolgd bij Mariëtte. Veel tips gekregen over doelstelling, de opbouw en de inhoud van artikelen waardoor de lezer meer geïnteresseerd zal raken om het artikel te lezen.
Ook de manier van voorbereiden, interviewen en bedenken van prikkelende invalshoeken is aan bod gekomen.
We hebben gewerkt aan de hand van onze eigen artikelen waardoor het allemaal super praktijkgericht werd!´

-‘Regelmatig schrijf ik stukjes voor een weekblad waarover ik me, zonder journalistieke achtergrond, nooit helemaal zeker voel.
Mijn doel, tot aan de training, was de lezer zo veel mogelijk informatie over het onderwerp en de geïnterviewde te verschaffen. Ik wilde de geïnterviewde recht doen door álles te vertellen in een artikel.
Tijdens de training hebben we mijn stukken uitgebreid bekeken en geanalyseerd. De conclusie: ik wilde te veel vertellen waardoor lezers de draad kwijtraken. Van Mariëtte kreeg ik tips hoe ik mijn stukken krachtiger en pakkender kan schrijven.
Belangrijke tips waren: ‘Hou je doel voor ogen, beperk je tot een paar dingen die ertoe doen en werk die goed uit’ en “Blijf je afvragen waarom mensen jouw verhaal moeten lezen.”
Nog een bruikbaar advies voor mij was: ‘Niet te veel verleden in je verhaal, maar over het nu en de toekomst(plannen/verwachtingen) schrijven.”
Door de praktische aanpak van de training heb ik er veel aan gehad, nu nog toepassen in de komende stukjes’.

Reacties op masterclass Overtuigend Presenteren, juni 2016

‘Als voorbereiding op de masterclass moesten we van tevoren een presentatie voorbereiden over onszelf. Na mijn presentatie daagde Mariëtte mij op een aanmoedigende manier uit om in plaats van mijn ‘opgesomde’ cv te denken aan een plaatje of foto dat echt uitlegt waarom het draait in mijn leven. Direct naar de kern om kort en krachtig uit te leggen wie ik ben en wat voor mij belangrijk is. Dat was een snelle les en mooie uitdaging binnen tien minuten!
De vertrouwelijke sfeer tijdens de masterclass zorgde ervoor dat ook de mededeelnemers de ruimte hadden om hun eigen ervaringen en zorgen te delen. Men voelde zich vrij om elkaar aan te moedigen. Kortom een leerzame avond die smaakt naar meer!’

‘Het was een leerzame avond. Je gaf mensen de ruimte. Gaf goede feedback, gaf tips waar je iets mee kunt.
Ik vond het ook erg knap dat, als een van de deelnemers dreigde uit te wijken, je die persoon weer snel op het ‘rechte’ pad had, snel bij de les had. Je deed dat op een natuurlijke manier, niet schoolmeesterachtig maar met respect voor de ander. Je luistert goed en raakt de kern met je samenvatting(en).
Die weetjes over framen en over het gebruik van stijlfiguren vond ik erg leuk.’

Reactie op mijn presentatie:

‘Hoi Mariette,
Ik wil je even een compliment maken voor de wijze waarop je de gasten aankondigde. Erg professioneel!!!
Deze reactie was van een bestuurslid ondernemersvereniging.

Training Dagvoorzitter op 23-9 2015

‘Ik heb samen met twee commissieleden de training dagvoorzitterschap gevolgd bij Van Wissen Communicatie. Het was een erg interessante, leuke en inspirerende dag. Mariëtte zorgt voor een prettige en ontspannen sfeer. De cursus bestond uit een goede mix van bruikbare informatie, inspirerende voorbeelden en veel praktijkoefeningen. Mariëtte gaf fijne opbouwende feedback waar ik echt iets aan heb gehad. Kortom, deze cursus is een echte aanrader!’
Fenna Burggraaf, Nederlandse Verenigingen voor Orthoptisten

26-1 2015
‘Leuke en effectieve training. Met een kleine groep in huiskamersfeer op een mooie locatie ontstond vrijwel direct het gevoel van veiligheid. Voorwaarde om ervaringen te delen en te oefenen met alle tips en trics zoals Mariëtte die vanuit haar rijke ervaringen als dagvoorzitter aanreikt. Een prima training waarna je bewust bekwaam aan de slag kunt om do’s & don’ts toe te passen en vaardigheden verder te ontwikkelen. Ook voor de rol van dagvoorzitter geldt; een goede voorbereiding is de basis voor succes’.
Frank van Lierop, PostNL

Training Dagvoorzitter op 26-1 2015
‘De training heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven in hoe ik mijn rol als ambassadeur voor zowel de sprekers als het publiek zo goed mogelijk kan vervullen. De handvatten die we hebben gekregen voor een goede voorbereiding   zijn zeker nuttig en de tips voor meer interactie met het publiek zijn echte eye openers. Door de fijne locatie en sfeer was er voor iedereen veel ruimte om te oefenen en elkaar feedback te geven. Bedankt Mariëtte, het was een top dag!
Caroline van Megen, Rabobank

Training dagvoorzitter op 19-12 2014:
Ik heb er veel aan gehad. Het was een inspirerende training. Ik heb geleerd verbinding te zoeken met mijn publiek en met het thema en de sprekers. Ook heb ik geleerd vanuit mijn eigen kracht een boeiende presentatie te geven.
Drs. Henk Schreurs, GGZ-directeur Oost-Brabant

__________________________________________________________________________________

Training dagvoorzitterschap 19-12 2014:

Je aanpak heeft me geïnspireerd: de persoonlijke verbinding en je ‘gouden verhaaltjes’ waren eye-openers voor me.

Mij werd duidelijk dat een goede voorbereiding, verbinding met publiek, maar bovenal authenticiteit ingrediënten zijn voor een succesvol dagvoorzitterschap.
Dr. Will Ceelen, manager

______________________________________________________________________

Reactie op hulp bij voorbereiding speech/presentatietraining.

Ik wil je bedanken voor de input. Die heeft me zeer zeker wat geboden! Ik ga nu mijn speech uitschrijven.
Marco Koenen, directeur JSB

_____________________________________________________

Over Training Dagvoorzitterschap, 17-11 2014:Dank voor de helemaal prima dag die je hebt georganiseerd. Het was voor mij een eyeopener dat je een symposium  zo persoonlijk kunt inrichten. Vaak spring je in het zakelijke en wordt het een dag als zo vele.
Het was leuk om het in een huiselijke omgeving en in een kleine setting te doen.
Alexander Steegh, Mercedonius

Schrijftraining in ontspannen sfeer’ [28-10-2104]

Ik vond het een verhelderende training waarin ik heb geleerd om kort en bondig leren schrijven. Ik heb duidelijke voorbeelden en handvatten aangereikt gekregen om onder meer persberichten op te kunnen stellen. De training verliep in gezellige, ontspannen sfeer.
Secretariaatsbureau Covaros, Sylvia Coolen

___________________________________________________________

Training Dagvoorzitter op 19-09-2014: ‘Jij bent een supertrainer, Mariëtte. Ik heb veel geleerd van jou. Veel praktische, handige tips, die ik dagelijks kan gebruiken/inzetten. De training was leuk, afwisselend en bijzonder leerzaam. Bijzonder fijn was ook het kleine groepje, de huiselijke omgeving en de ongedwongen sfeer die jij wist de creëren. Jouw manier van trainen gaf me veel energie. In één dag heb ik zoveel handvatten en tips gekregen dat het wel een driedaagse training leek’.
Helen Vereijken, projectondersteuner gemeente Eindhoven

____________________________________________________

‘Mariëtte, Hierbij wilde ik je nogmaals bedanken voor de training op 19/9 2014 in Heeze.
Het was een leuke dag met veel interactie. Ik heb veel bijgeleerd en ben me meer bewust geworden van allerlei zaken rondom dagvoorzitterschap, debat, discussies en presenteren. De presentatietechnieken ga ik als docent op de Universiteit van Wageningen meteen toepassen tijdens de aankomende colleges, de overige technieken kom ik elke week tegen tijdens allerlei vergaderingen’.
Martijn Weterings, Lecturer Wildlife Management & PhD candidate REG WUR
Department of Animal Management

__________________________________________________________

‘Een erg leerzame en leuke dag was het 19 september 2014. Ik had niet gedacht dat ik zoveel meer uit mijn presentatietechnieken zou kunnen halen. Eén ding is zeker: mijn eerst volgende presentatie ga ik helemaal anders doen!’
Robert Euwe, masterstudent tropische ecologie Universiteit Wageningen

____________________________________________________

Evaluatie 19/4 2014: ‘Interessant, leerzaam en persoonlijk. Dankzij de vele concrete persoonsgerichte tips en opmerkingen leer je in slechts 1 dag om als een goede dagvoorzitter en spreker voor een groep te staan.
Mariëtte leert de deelnemers (bewust maar vier mensen waardoor er voortdurend voor iedereen aandacht is) goed naar zichzelf als spreker te kijken. Hoe is je houding, waar leg je klemtonen, hoe betrek je je publiek bij jouw verhaal? Concrete vragen worden beantwoord, de essentie van een goede voorbereiding uitgelegd. Dankzij de gevarieerde opdrachten doe je meteen ervaring op en wordt er onmiddellijk feedback gegeven.
Echt een aanrader voor de toekomstige dagvoorzitter maar zeker ook als je een betere spreker wil worden!!! Want we willen toch allemaal goed en duidelijk overkomen…’
Ellen van der Hart, Keuzecoach

Mariëtte, Ik wil je hartelijk dank voor jouw bijdrage als gespreksleider aan onze informatieavond. Ik vond dat je de paneldiscussie heel erg goed gedaan hebt! Iedereen heeft zijn zegje kunnen doen en de avond is in goede sfeer verlopen. Dankjewel daarvoor.
Mariëlle Lunenburg, gemeente Waalre

‘Ik had al ervaring met het spreken voor groepen maar in de cursus dagvoorzitterschap leerde ik van Mariëtte allerlei zaken bij. Die hebben me nog bewuster gemaakt van mijn rol als dagvoorzitter. Hoe sta je voor het publiek, en voor wie sta je daar eigenlijk? In feite heb je een dubbelrol: die van regisseur van het proces en die van ambassadeur: van de sprekers, de organisatoren én de zaal. De vele tips en adviezen, uiteenlopend van taalgebruik tot welk soort microfoon, hebben me een solide basis gegeven om het komende congres met vertrouwen tegemoet te zien’.
Beyke Goris, Contactum

Beyke Goris, na haar dagvoorzitterschap:
‘Samen met jouw spoedcursus is het een geslaagde dag geworden! Het ging goed, ook door de voorbereiding met jou en me vooraf in te leven in de doelgroep. Vooral jouw uitleg over het ambassadeurschap van publiek en sprekers heeft me op een paar punten de juiste dingen laten zeggen en doen. Dura Vermeer was tevreden, ik ook! Ik geloof dat ze me nog wel een keertje willen vragen voor iets soortgelijks, gaaf!’

Als je van je eigen dagvoorzitterschap iets bijzonders wilt maken beveel ik je deze training bij Mariette van harte aan. Zij weet je door voorbeelden te geven en oefeningen te doen als geen ander duidelijk te maken hoe je de discrepanties in de zaal positief kunt benutten, hoe je de thema’s kracht bij kunt zetten door ze beeldend te maken en hoe krachtig het is als je zowel voor de sprekers als het voor het publiek een ambassadeur kunt zijn. Daarnaast zou je hetgeen je leert ook nuttig kunnen gebruiken in allerhande andere situaties waarbij het belangrijk is mensen bij elkaar te brengen. Mariette verstaat die kunst als geen ander. Evenals het brengen van de training in een ontspannen en gezellige sfeer. Een aanrader dus!
Jeroen Wortelboer, supply chain manager

Tijdens het volgen van de training Dagvoorzitter bij Mariëtte ben ik zo veel wijzer geworden! In informele sfeer met een kleine groep is veel gesproken over wat je bij een dagvoorzitterschap allemaal tegenkomt en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Maar….wat vooral veel indruk op mij maakte is het ter plaatse oefenen in het aankondigen van personen, betrekken van je publiek erbij, en het verschil in het stellen van open en gesloten vragen. Belangrijkste les: gerichte voorbereiding maakt dat de dag een stuk soepeler zal verlopen. En dat was zelfs te merken aan Mariëttes voorbereiding op deze cursusdag; voor elke deelnemers persoonlijke interessegebieden als ‘oefenstof’. Bedankt Mariëtte voor dit interessante kijkje in de wereld van de dagvoorzitter!
Renée Visschers

De training dagvoorzitterschap heeft me veel nieuwe inzichten gegeven die ik goed kan gebruiken in mijn werk. Mariëtte heeft ons o.a. geleerd hoe we een gastspreker moesten aankondigen zonder al diens gras voor de voeten weg te maaien en hoe we bij interviews goed in contact kunnen blijven met zowel de gastspreker als het publiek. Daarnaast leerde ze ons dat een goede voorbereiding een belangrijke basis is voor het succesvolle verloop van een event. De sfeer waarin we hebben gewerkt was open en veilig en tegelijkertijd energiek en ontspannen. De training is een aanrader voor iedereen die regelmatig bijeenkomsten moet leiden, in welke vorm dan ook.
Miranda Delahay, HR-manager Delahay Consultancy

Ik heb tijdens de training Dagvoorzitter veel ideeën opgedaan. Voor mij was het heel belangrijk te constateren dat ik mezelf opgezadeld had met te veel taken en verantwoordelijkheden. Ik was als spreker ingepland, als dagvoorzitter en tegelijk ben ik inhoudelijk eindverantwoordelijke voor het zorgaanbod. Daardoor moest ik op te veel voorbereiden en kon ik me niet focussen. De training heeft me geholpen een focus te kiezen en sindsdien kan ik meer genieten van de taak als dagvoorzitter en me verheugen op het resultaat!
 Marja Nieuwhof, klinisch psycholoog-programmaleider GGZ

Ik had al enige ervaring als dagvoorzitter en discussieleider. Ik merkte echter dat ik daarbij onvoldoende kennis had van de instrumenten die je daarbij in kan zetten. De cursus Dagvoorzitter bij Mariëtte heeft daarbij enorm geholpen. Ik voel me nu veel beter in staat om discussies te leiden, sprekers aan te kondigen, en de interactie met het publiek te maken.Maar misschien nog wel belangrijker is dat ik nu pas begrijp wat het aan voorbereiding vraagt om écht dagvoorzitter te kunnen zijn!

Jan-Willem Reiling, bestuurskundige Provincie Noord-Brabant

Ik heb bij Mariette de ééndaagse trainig Dagvoorzitterschap gevolgd.
Als je van je eigen dagvoorzitterschap iets bijzonders wilt maken beveel ik je deze training bij Mariette van harte aan. Zij weet je door voorbeelden te geven en oefeningen te doen als geen ander duidelijk te maken hoe je de discrepanties in de zaal positief kunt benutten, hoe je de thema’s kracht bij kunt zetten door ze beeldend te maken en hoe krachtig het is als je zowel voor de sprekers als het voor het publiek een ambassadeur kunt zijn. Daarnaast zou je hetgeen je leert ook nuttig kunnen gebruiken in allerhande andere situaties waarbij het belangrijk is mensen bij elkaar te brengen. Mariette verstaat die kunst als geen ander. Evenals het brengen van de training in een ontspannen en gezellige sfeer. Een aanrader dus!
Jeroen Worrelboer, Supply Chain Manager

Ik heb de cursus dagvoorzitterschap bij Mariëtte gevolgd ongeveer een maand voordat ik dagvoorzitter was op een symposium met 300 deelnemers. De cursus hielp mij om in de voorbereiding op allerlei organisatorische en praktische zaken te letten, die op zo’n dag een groot verschil kunnen maken.
De essentie van de cursus dagvoorzitterschap was heel goed te vertalen naar een setting waarin de sprekers zich plezierig en uitgedaagd voelden door 1. goede afspraken vooraf, 2. aankondiging met een persoonlijke en humoristische noot en 3. prikkelende vragen bij hun presentaties.
De bedoeling was een huiskamerachtige sfeer te creëren. Zowel sprekers als deelnemers omschreven achteraf precies in die termen dat ze het symposium zo ervaren hadden. Zonder de cursus van Mariëtte had ik niet in de gaten gehad dat die accenten zo’n groot verschil kunnen maken in de praktijk.
Dr. Arno Nuijten, Erasmus Universiteit

De training dagvoorzitterschap is praktisch, to the point, fijne hands-on. Je krijgt de mogelijkheid te oefenen en je krijgt feed back van je mede-studenten, zowel op presentatievaardigheden als op inhoud van je teksten. Het was fijn dat alle aspecten van deze niet simpele taak aan de orde komen en daardoor ontstond bij mij een helder overzicht. Een fijne kleine groep, een gastvrije ontvangst completeerde het geheel!! En een komend dagvoorzitterschap is nu in essentie goed voorbereid!
Monique van Wissen, Van Wissen Unlimited


Ik heb samen met Mariëtte dagen rond crisiscommunicatie verzorgd. Met haar vakvrouwschap ben je in goede handen.
Jan Ruigrok, Rigardus

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ik vond het een leerzame en fijne dag. Wel heel intensief en dat is goed want dat betekende dat ik goed moest nadenken en daar hou ik van.
Het was de lange reis en de organisatie van kinderopvang, zeker waard!
Hierbij dan ook: Dank voor de duidelijke feitenuitleg en de feedback op mijn voorbereiding en presentatie.
Voor mij is duidelijk geworden waar mijn leerpunten liggen. In mijn huidige werk is dat al een prachtige aanvulling voor toekomstige presentaties.
Heleen Rozema (manager zorg)


Vond het een super training! Heb er veel aan gehad.
Linda Luchtman (onderwijskundige, trainer)


(drie weken later):

Ik heb afgelopen dinsdag de dag gehad waar ik dagvoorzitter en coördinator was en wil je even laten weten dat het heel goed is gegaan :-).
Heb veel gehad aan je tips. Heb ze er ook bijgehaald in mijn voorbereiding, dus zal je training zeker aanraden aan mensen die ook zo’n klus hebben.
Linda Luchtman (onderwijskundige, trainer)


Nogmaals dank voor het sparren over mijn presentatie. Ik heb er veel aan gehad. Mijn doel was om te testen hoe ik als ondernemer mijn onderneming goed voor het voetlicht kon brengen. Ik heb daar goede reacties op gehad. Mijn “missie” is wat mij betreft geslaagd.
Magriet Schefman, private dining